Tuesday, November 27, 2012

Sunday, November 25, 2012

Nona's Handmade Brooch


Assalamualaikum wbt..

Berminat dengan Nona's Handmade Brooch?
anda boleh kunjungi blog ini.

www.nonashandmadebrooch.blogspot.com

Thank you!

Monday, July 16, 2012

10 GOLONGAN umat Muhammad s.a.w yang dapat masuk syurga tanpa hisab dan tiada azab




Terdapat 70,000 umat Muhammad s.a.w yang dapat masuk syurga tanpa hisab dan tiada azab. Ini bersumberkan hadis yang diriwayat Bukhari dan Muslim bersumber daripada Ibnu Abbas r.a. Muka mereka bercahaya seperti bulan purnama. Mereka adalah:
1. Ahl al-fadl (ahli kemuliaan)- orang yang menanggung kesakitan apabila diperbo-dohkan, bersabar apabila dizalimi dan memaafkan apabila dilakukan kejahatan terhadap mereka.
2. Ahli as sabr (ahli kesabaran)- bersabar dalam menjalankan ketaatan kepada Allah dan menghindarkan maksiat terhadap-Nya.
3. Jiran-jiran Allah- saling berziarah dalam berkasih-sayang kerana Allah, duduk dan bangun bersama-sama saudara mereka kerana Allah.
(hadis riwayat Abu Nu’aim daripada Ali bin Husain)
4. Orang yang mati dalam perjalanan ke Mekah samada pergi atau balik
(hadis riwayat Jabir)
5. penuntut ilmu, perempuan yang taat kepada suami dan anak yang berbakti kepada ibu bapa
(hadis marfu’ sumber Abu Ayyaub al-ansari)
6. Sesiapa yang berjalan kerana hendak menunaikan hajat saudaranya yang muslim sehingga tertunai hajat itu dan meniggal dalam masa tersebut.
(hadis marfu’ sumber daripada Anas)
7. Sesiapa yang mengasuh kanak-kanak sehingga berupaya mengucapkan ‘lailahaillallah”
(hadis sumber daripada A’isyah r.a)
8. Orang islam lelaki dan perempuan yang mati pada malam dan siang hari Jumaat
(hadis marfu’ sumber daripada ‘Ata’)
9. Hamba yang bersabar apabila diuji dengan bala bencana pada tubuhnya dan anaknya
(hadis marfu’ riwayat Hakim at-Tirmidzi)
10. Orang yang menggali perigi di tengah padang dengan penuh keimanan dan mengharapkan ganjaran Allah
(Ibn Mas’ud)

Monday, July 02, 2012

khasiat pengaga

hehe..sebabla sy rasa yg diri ni makin lama makin cun,rupanya minum juz pengaga buatan sendiri...banyak rupanya khasiat tersembunyi daun pengaga ni..jom kawan2 kite amalkan sama
(hasil carian dr blog org )...

Amalan kerap memakan pegaga boleh menjadikan seseorang itu awet muda dan tubuh badan tidak gemuk. Pada masa lampau ada gerai yang menjual jus pegaga sebagai tonik untuk menyihatkan badan dan mengurangkan panas badan. Dimakan, dibuat jus minuman atau direbus untuk diminum sebagai penawar alahan, antikanser, menghentikan pendarahan dan menyembuhkan luka, melawaskan buang air kecil, meransang peredaran darah, merawat cirit-birit, merawat sakit keronkong, penawar kencing berdarah, penawar batu karang, penawar demam panas, penawar ulser, sebagai minuman tonik dan menurunkan tekanan darah tinggi.


http://halaqah.net/v10/index.php?topic=5610.0


*********************************************************************************


Daun Pegaga (Pennywort)
Cantella asiatica
  • Tonik yang baik untuk otak. Menambah daya ingatan dan menguatkan mental
  • 2-4 helai daun dimakan mentah setiap hari menguatkan otak dan mencegah tekanan perasaan
  • Membantu tidur yang nyenyak bagi mereka yang letih. Baik untuk merawat insomnia
  • Jusnya mencuci darah dan bertindak sebagai tonik
  • Bagi artritis, minum air daun pegaga setiap hari selama 2 minggu. Rehat 2-3 hari kemudian sambung semula. Anda juga boleh makan 2 helai daunnya sehari.



Friday, June 29, 2012

Nona's Handmade Brooch


pd post yg lepas sy ade bgtau yg sy sgt gembira minggu ni...lupa nk cerita..
sharing is caring rite?hihihi ...
InsyaAllah impian sy nk buka biz sendiri akan tercapai..
biz kecil2 kan je,tp amat bermakna bg sy.
sekarang ni tngh usaha nk siapkan kertas kerja  dll ^_^

InsyaAllah lepas raya nk terbang ke guangzhou n sabah untuk memborong material utk design handmade brooch.ermm  design lain dr yg lain dan xde jual di kedai2..

Asalnya hanya sekadar minat,tp lama2 terfikir nak serius...
dah 6bulan sy mulakan biz ni,alhamdulillah memang bnyk permintaan.

ni contoh daripadanya :





material : dr mutiara asli warna hitam dan putih serta kristal berkualiti 





Ini sebahagian daripada brooch yg sy designed.sebenarnya banyak dan pelbagai lg..
dalam sebulan sy boleh siapkan seribu lebih pcs.
Kalau berminat boleh contact sy.


Sunday, May 27, 2012

Insiden yg xdpt dilupakan pagi td


Time cuti ni la aku ambil peluang utk stay umah nenek lama2, kebetulan kt umah dia ade wireless ,  lg lama lg aku suka tinggal kt sini. Sungguh dh lama aku tak surfing internet, especially blog kesayangan ni....selain tu blhla aku tolong dia ape2 yg patut..ermm baik kan cucu dia yg seorng ni? :)

Hari ni awal2 pagi lagi aku dah bangun tido, almaklumla abg sepupu dgn wife dia dh kejutkan aku awal2 ajak gi sarapan. Kelam kabut aku gi mandi ,makcik aku dh bising2 soh cepat...Dahla nak cepat malangnya cermin mata aku terjatuh masuk dlm lubang jamban.uwekkkk!!!
adess sape nak tolong aku nih,huhuhu..
aku nak ambik?dh tentula aku xnampak..
Terpaksala abg sepupu aku jolok tangan dia kt dlm lubang jamban.hahaha



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...