Tuesday, November 18, 2008

SI PENIPU ~Sila berhati-hati dgn jual beli dlm internet~

skang ni,
byk urusan jual beli dijalankan melalui intenet.
dan pernagaan di iternet semakin berkembang dgn pesat di Malaysia .
dgn kemudahan yg ada,
kita boleh membeli brg yg kita suka dgn harga
yg berpatutan atau lebih murah dari pasaran.

Namun begitu,
sesetengah individu mengambil kesempatan yg ada
utk menipu pengguna2 di internet.

Siapa ABDUL MUTALIB BIN AHMAD?
siapa kenal?
bg yg dah lama membeli barangmelalui internet atau buat bisnes,
semestinya sudah kenalsiapa dia si kaki penipu ini.

Dulu dia terlibat dgn forex,berapa ramai yg kena tipu.
satu lagi kat e-bay,pun ramai yg kena tipu.
sbb kat e-bay penguna perlubank-in dulu sebelum barang tersebut dihantar.
jadi,risikonya amat tinggi utk ditipu,dgn cara inilah
ABDUL MUTALIB ni menipu ramai org.

Rasa2nya,
dah byk laporan polis dibuat terhadap YB MUTALIB tu,
tp cam x kena tangkap pun.dan sekarang dia masih aktif menipu di internet.

Baru2 ni,member sy nk membeli laptopdan telah membuat survey di mudah.com.
lalu terjumpahlah satu laptop sony VAIOyg tinggi jgk dia punya specs,
dan harga yg ditawarkan teramat murah.kat bwh ni iklan tersebut.

Sony VAIO VGN-AR690U Blu-Ray Laptop RM2500


Placed by Alep 11 Nov, 15:17. Delete.

Click to see the next image













Price: RM 2 500

VAIO AR690 notebook. It boasts a 1080 HD multimedia powerhouse with Blu-ray Disc technology
and 17" widescreen display with XBRITE-HiColor LCD technology.I purchased this laptop when I was in U.S. last December

Here are the things you'll get with the laptop:

1. Intel Core 2 Extreme X9000 @ 2.8GHz
2. 2x 2GB PC2-5300 RAM (4GB Total)
3. 160GBx 2 SATA Hard Drive on RAID
4. nVidia GeForce 8600m GT
5. 17" 1920x1080 FullHD Monitor
6. Blu-Ray Writer
7. Power Adapter
8. 1 Standard BPS9A/B Battery
9. 1 High Capacity BPL9 Battery
10. Remote Control + Receiver
11. Sony HDMI Cable
12. ATI Digital TV Tuner (NTSC + ATSC) with Cable
Card support.guarantee this will work
here(Tv1,2,3, 7 n tv9).
13. Original Restore DVD
14. Genuine Windows Vista Ultimate operating
system and Ori DVD
For fast deal arrange for meeting by calling me at 0128801614.ONLY MEET SERIOUS BUYER do not call me if u just wanna play or just look at my laptop.Personal 3 month money back guarantee.

E-postContact advertiser

TelefonCall Alep : ####



Oleh kerana member sy dok KL tp dia dok kat sarawak,
dia suruh member sy bank-in duit dahulu.Dan dia jgk mintak salinan IC member sy,
kot2 member sy nk menipu la,dia jugak ada antar salinan IC dan
no akaun nya.

IC boleh ditipu,
tp nama dalam akaun bank x blh di ubah,nasib baiklah kami dah kenal sgt ngn nama

ABDUL MUTALIB BIN AHMAD.
Account no: 111057101917 (MAYBANK)

Benda laen dia blh tipu,tp no akaun dan nama tetap sama,
jd berhati2 lah klu berurusan dgn mkhluk Allahyg bernama abdul mutalib tu.

Kat bwh ni salinan mykad yg dihantar,



Photobucket


Muka nampak alim jer kan ,pada hari yg sama jgk kami ada terbaca berita pasal
Noordin Mat Top,alah...pakar bom yg dikehendaki oleh
kerajaan indon tu lah,pasal terlibat ngn pengeboman di Bali tu.
Tgk berita kat bwh,

Photobucket

atau ni gmbr asalnya...

Photobucket

Nampak ada persamaan kan gmbar
Nordin Mat Top dgn Si abdul mutalib tu,
so,mustahil lah klu gmbr dlm mykad tu dah di editkan.

Selain tu, kat bwh ni penipuan yg dia buat kat Low Yatt.net...

Hi guys,
If anybody have info about this FAKER please INFO me. For those who don't, take this info as a PRECAUTION!! !.
TAKE NOTE OF THESE INFOS BELOW ESPECIALLY ACCOUNT NO AND HANDPHONE NO!!!!!

Last week, my friend browse around http://www.mudah. com.my and found a Sony vaio ad.
and then Last Friday (31/10/2008) , my friend just got cheated by this guy who made the ad by giving him RM800 deposit!!!!:

NAME (as he claimed): ABDUL MUTALIB BIN AHMAD
FAKE IC NO: 7607405-13-5673 (7607405 is 7 digit, thats obviously wrong, haiya doh.gif)
HP NO: 019-4531335
ADDRESS: NO.240, Lorong 2A, Jalan Setia Raja Tabuan, 93350 Kuching, Sarawak .

He also gave 2nd contact person and hp no:
NAME: MAZUIN BIN AHMAD
HP NO: 012-8924465

He gave my friend a fake ic copy, damn!!He photoshopped the ic..obviously look fake!!
unfortunate for my friend, didn't consult me first about this.

At first, he ordered my fren to bank in his account:
Account no: 111057101917 (MAYBANK)
Account Holder: ABDUL MUTALIB BIN AHMAD (i checked with maybank2u, it is really ABDUL MUTALIB BIN AHMAD's ohmy.gif)

Then, he said his account got credit card problem, then gave his proclaimed cousin account:
Account no: 161051413009
Account holder: ISMANDI ISMAIL (checked correct with maybank2u)

After he got the RM800 deposit, he never answered my friend call.
There is one time, a boy answered the call and the boy said "Dia tak de, dah pegi masjid"
Hmm, cheated people but also have time to go to mosque, damn u!!!

Below is attachment about him:

Photobucket

Photobucket

Cuba perhatikan,no ic nya berbeza dgn mykad yg dihantar kpd member sy.

Selain tu,dia juga cuba menjual laptopkt forum Tanya@Putera.
Ni ayat simpati dia...

Samekom, disini saya ingin menjual laptop saya.. Saya terpaksa menjualnya atas sebab terdesak nak guna duit..
Saya jual sangat2 murah... Saya membelinya dengan harga rm4900... Saya hanya akan menjual sehingga Isnin ini sebab saya nak guna duit itu pada Isnin ini... Thanks..

Barang:Sony Vaio SZ75gn

Pakej termasuk: laptop, bag, warranty card, mouse

Harga:rm2000( nego)

Jaminan:18 bulan

Cara berurusniaga: COD or postage

Lokasi penjual:Miri, sarawak

Cara hendak dihubungi PM/Telefon:tiny_ angelo@yahoo. com

Usia barang:6 bulan

Keadaan barang:Sangat baik.jarang guna. sibuk dengan kolejGambar:tak tahu nak upload macam mana.. xde scan
Alasan hendak jual: Nak bayar bil hospital, ayah sakitJualan ini dibuka sehingga sehingga hari Isnin ini sahaja..

Dia ada byk no fon,antaranya..

  1. 0168845284
  2. 0194531335
  3. 0168746663
  4. ####
  5. 012-8924465

dan beberapa alamat yg berbeza,

  1. 28A Piasau Utara 1 , 98000 Miri Sarawak.
  2. NO.240, Lorong 2A, Jalan Setia Raja Tabuan, 93350 Kuching, Sarawak .

No Ic yg pernah dia gunakan

  1. 760405135673
  2. 760705135673/ K418613
  3. 760704-13-5673 / K641624
  4. 7607405-13-5673
  5. 660715-13-5673
Mcam2 la taktik dia,
dia cuma ubah 6 angka depan jer.

Tp,
nama dan no akaunnya tetap sama.jd tlg lah ingt nama dan no akaun ni,
supaya anda x tertipu nanti..

ABDUL MUTALIB BIN AHMAD.
Account no: 111057101917 (MAYBANK)

So,nasihat aku,lu nk beli apa2 kat dunia siber ni,jgn bank-in duit dulu,prefer COD @cash on delivery .
yg tu lebih selamat.jgn dok percaya bulat2kat internet ni,ngn org yg anda x pernah jumpa.
Akhir kata dari aku,Selamatkan duit anda dari di tipu....zasssss!!!!

No comments:

Post a Comment

hehehe komenla banyak2 ek..thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...