Sunday, May 03, 2009

Resepi Diet

sarapan antara kul 6 pagi ke 8 pagi. pastu lunch antara kul 12 ke pukul 2...utk dinner lak dari kul 6 ptg ke pukul 8 mlm. bila lebih masa je...dah tak jadi tenaga laa apa yg kita makan tu...jadi lemak smula

Sarapan   (6-8pg)

roti bakar sapu planta dua keping  atau

cornflake 3 sudu atau

oat 3 sudu, atau

biskut 4 keping

pasal makan....haaa...dalam tempoh 3 bulan, bukan saje nasik...segala jenis karbohidrat kita tak bole sentuh.mee kuning, bihun, kueh tiow, nasi, segala jenis mee, tak kira la siput ke mi lidi ke, telur ke...dan juga mee laksa tuh...senang citer...karbohidrat laa

takde SUSU.jangan sesekali guna susu.so, kalo oat ngan cornflake,kena bancuh ngan air tawar je...tapi panas laa kan. then utk minuman pagi plak...leh je kalo nak minum secawan kopi atau nescafe...pilihan tu...bukan amik semua sekali. waktu sarapan ni...cuma bole amik satu sudu gula.nak taruk dalam makanan ke...air ke...tak kira laa..but just one table spoon

T/hari   (12-2 ptg)

a slice of selected fruit. cuma boleh pilih samada betik,jambu batu,atau tembikai.semuanya sepotong je...jangan lelebih.

Malam (6-8mlm)

avoid segala jenis karbohidrat....then leh lantak segala jenis protein....makan la banyak mana...tapi kena balance ngan serat.amik laa 1/3 serat compare ngan protin tu. contohnya....sayur mesti kena 1/3 dari lauk(ikan).bole makan daging...ayam ke lembu...tapi cuma sesekali je dalam seminggu.

p/s :

makanan yang berasaskan ubi takleh amik langsung.cam ubi kentang,keledek, keladi.apa2 jenis ubi laa..pahtu kan..labu pun takleh amik.jangan sesekali amik.erm....ape lagi yek....haa,kacang pun kena avoid...kacang bakar ke,kacang peas ke...yang bole cuma kacang botol,kacang panjang,kacang buncis.the most important ...sumer makanan kita cuma bole rebus dan kukus je.doktor tu ada cadangkan makan yong tau foo....tak pun sotong kangkung....

MINUMAN plak...sehari paling kurang 3 liter air masak kena minum. takde air kaler2 punye yek...kalo sukat botol mineral besar tu...paling tidak 2 botol kena hentam.kalo yang kecik plak....kena hentam 6 botol.

AKTIVITI.....dua minggu pertama..takde pape...cuma maintain cara makan cam tadi je.then dua minggu berikutnya...kena exercise selang dua sehari..joging ke...pegi gym ke....skipping ke...janji ada exercise.dua minggu lepas tu plak...kena exercise tetiap hari.

kawan saya beratnya 92kg...dia sepatutnya kena 58kg je...so 2 minggu pertama turun 5 kg je...2 minggu lepas tu turun lak 7 kg...so, dalam sebulan dia dah hilang 12kg....amazing tuh....hendak seribu daya....ikut hormon memasing laa...ada yg turun cepat,ada yg turun lambat.

  • Minum air kosong dengan banyak
  • Kurangkan pengambilan carbohidrat
  • kurangkan pengambilan gula
  • Hentikan tabiat meminum minuman ringan seperti coke,pepsi dan lain²

3 comments:

  1. bagusnye..

    iN pun nk cuba ler..

    bdn dh comel sgt nie..

    huhuhu..

    ReplyDelete
  2. huhu cubalah ...mind kena kuat.dlm seminggu leh nampak kesannya,xperlu mkn ubat2tan

    ReplyDelete
  3. nk try jg tp pengaruh luar ar...

    ReplyDelete

hehehe komenla banyak2 ek..thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...